Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Поредният eVTOL направи своя първи полет

Тази новина вероятно щеше да потъне в множеството новини за първи полети на електрически летателни апарати, ако не беше „дребният детайл“, че в случая компанията разработчик вече има уверението на авиационен гигант като United Airlines, че ще закупи 200 такива машини, веднага щом те покрият изискванията на авиокомпанията.

Нека първо поясним, че абревиатурата eVTOL означава електрически летателен апарат с вертикално излитане и кацане. Напоследък наистина много стартъп компании опитват да разработят надеждни апарати от този тип, защото повечето специалисти виждат именно в тази концепция бъдещето на „въздушната градска мобилност“ (Urban air mobility – UAM).

Такъв е и апаратът на компанията Archer Aviation, който виждате на снимката и във видеата.

Това е изцяло електрически летателен апарат, задвижван от цели 12 електромотора. Шест от тях са с променлив вектор на тягата и осигуряват както вертикалното излитане и кацане, така и хоризонталния полет, при който роля играе е високоефективното крило. Останалите шест (задният ред двигатели) се задвижват единствено при вертикалното излитане и кацане.

По този начин апаратът може да осигури автономия (полет с едно зареждане) от около 100 километра при хоризонтална скорост от цели 240 км/ч. – доста впечатляващи параметри за вертикално излитащ и кацащ изцяло електрически летателен апарат, и всичко това при нива на шум около 100 пъти по-ниски от тези на хеликоптер с подобни полетни характеристики.

От гледна точна на сигурност, апаратът може да продължи полета си и да кацне при пълен отказ на един от двата пакета батерии и/или на два от електродвигателите.

Други козове на този летателен апарат са както високото разположение на двигателите и витлата (като по този начин се намалява риска от инциденти), така и наличието на високо ефективно крило, превръщащо хоризонталния полет на този по същество мултикоптер в полет на нормален самолет.

Прототипът, който извърши първия си тестов полет със зависване (Hover Test) засега е двуместен, автономен (безпилотен) модел. За 2023 обаче се планира и разработването на четириместен, пилотиран вариант, който най-вероятно ще бъде и серийният модел, предназначен да влезе в редовна експлоатация още през 2024.