Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Парапланер и самолет се сблъскаха във въздуха

Самият аз летя с парапланери вече над 20 години, и макар да знам за няколко случая на „близки срещи“ между парапланери и самолети, не съм чувал досега да се е случвал сблъсък. Е, случи се!

Вчера, 21 декември 2021, в окръг Форт Бент, щата Тексас, във въздуха се сблъскаха парамоторист (пилот на моторен парапланер) и самолет Cessna 208B Grand Caravan. За съжаление, и двамата пилоти участвали в инцидента са загинали. Добрата страна на тази иначе ужасна новина е, че на борда на десет-местната Цесна е бил единствено пилотът.

Засега подробности как точно се е случила катастрофата не са известни, а Щатската федерална авиационна администрация (FAA) е пуснала специален телефонен номер, на който да се обаждат евентуални свидетели на катастрофата.

Самолетът е бил излетял в 9:11 местно време от международното летище Джордж Буш (George Bush Intercontinental Airport) в Хюстън и е бил в полет до регионалното летище Виктория (Victoria Regional Airport).

Данните от полета сочат, че три минути след като набрал височина от 4800 фута (малко под 1500 метра), в 09:22 самолетът влиза в рязко снижение (всъщност започва да пада) и се разбива почти вертикално близо до река Брейзъс (Brazos River). От удара в земята самолетът е напълно разрушен, а пилотът е загинал на място.

Малко по-късно на земята е открит парапланерът с отворен запасен парашут, но без самия парапланерист. На около 5 километра оттам е открито човешко тяло и се предполага, че то е на загиналия парапланерист.

Както писахме, засега точните обстоятелства, при които е станал инцидентът не са известни, но се предполага, че при силния удар парапланеристът е бил отделен от летателния си апарат, а запасния му парашут се е отворил самоволно, също от удара. Съприкосновението с почти неподвижния обект пък (какъвто представлява парапланерът по отношение на самолета) вероятно е предизвикало нарушения в конструкцията на самолета, довели да падането му.

Потвърждение за подобна хипотеза е и откъсната голяма част едното полукрило на самолета, намерена недалеч от мястото, където самолетът се е разбил. Както се вижда от снимката по-долу, част от конструкцията (ограждението на витлото) на моторния парапланер е останала забита в крилото на самолета. От това следва, че ударът е бил в самия парапланерист и той най-вероятно е загинал още при удара.

Районът е бил известен като място, в което често се практикуват развлекателни и безмоторни полети.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) и Националния съвет за транспортна безопасност (NTSB) са започнали разследване по случая.

Снимки: KHOU / TxDPS / Facebook