Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ планират създаването на безпилотни изтребители F-16

Съединените щати планират в бъдеще да превърнат някои изтребители F-16 в дронове. Първите три самолета F-16 Fighting Falcon, които ще бъдат оборудвани с технология за автономни полети, вече пристигнаха във военновъздушната база Еглин във Флорида, съобщи изданието Defence News.

Тези модификации ще бъдат реализирани в рамките на програмата Venom, за която се съобщава, че тази година е получила финансиране от 50 милиона долара.

Военновъздушните сили на САЩ се надяват, че автономната технология ще им помогне бързо да формулират планове за изграждане на флот от безпилотни летателни апарати, които ще си партнират с пилотирани изтребители в битка.

Отбелязва се, че програмата е фокусирана върху създаването на флот от най-малко хиляда безпилотни F-16. Въпреки това обаче, служители твърдят, че все още има много въпроси относно това как технологията ще работи в действителност.

Като начало се планира шест самолета F-16 да бъдат модифицирани, така че да служат като тестови платформи. Директорът на програмата майор Рос Елдер заяви, че Venom ще бъде стъпка към „нова ера на авиацията“.

Когато безпилотните F-16 бъдат готови, ВВС ще започнат да ги тестват с пилоти в пилотската кабина. Тези пилоти ще вдигнат самолетите във въздуха и ще ги отведат до тестовата зона, след което ще оставят автономното програмиране да поеме контрола. След това пилотите в пилотската кабина ще наблюдават автономния софтуер, за да се уверят, че всичко работи според очакванията и че всички тестови цели са постигнати.

В същото време подполковник Джо Ганьон, командир на 85-та ескадрила, отбеляза, че човек винаги ще участва в управлението на тези автономни летателни апарати. „Никога няма да дойде време, в което самолетът Venom ще лети сам, без човешка намеса“, добави той.

Снимка: Дейвид Шеликоф / Военновъздушни сили на САЩ