Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Няма данни за техническа неизправност, твърди NTSB за катастрофата с Коби Брайънт

В публикуван миналия петък предварителен доклад на NTSB за разследването на катастрофата, която на 26 януари т.г. отне живота на 9 човека, сред които баскетболната звезда Коби Брайънт, се посочва че към момента не са открити доказателства катастрофата да е била причинена от механичен проблем с хеликоптера.

„Въпреки че летателният апарат е бил почти изцяло разрушен в пожара, NTSB не са намерили доказателства за повреди в силовата установка, носещия винт и органите за управление на хеликоптера“, се твърди в предварителния доклад.

Странното е, че тези заключения на експертите не са в особено съзвучие с други факти, описани в същия доклад.

Така например, в доклада се казва че „кратерът, причинен от катастрофата, е с диаметър 7 на 4.5 метра и дълбочина от 60 сантиметра, което говори за удар с висока енергия (high-energy impact)“. Също така, свидетел на катастрофата твърди, че „е видял хеликоптера да излиза от облак, с висока скорост и низходяща траектория, а преди удара хеликоптерът рязко се е наклонил наляво.“ Всичко това по-скоро говори, че в последните мигове хеликоптерът вероятно не е бил под пълен контрол.

От друга страна, това противоречи и на информацията от записите на радио комуникациите между диспечерите и пилота, според които преди връзката да прекъсне, пилотът е информирал диспечерите, че влиза в набор на височина, а не обратното, тоест показанията на очевидеца също говорят за загуба на контрол.

Да припомним също така, че според първоначалните данни от разследването, при удара си със земята хеликоптерът се е движил с вертикална скорост от -10.16 м/сек, което отново говори за загуба на контрол. От какво е била причинена тази загуба на контрол обаче предстои да се изяснява.

Анализът на сервизната документация на машината сочи, че хеликоптерът е бил технически изряден (поне по документи), а пилотът – надлежно лицензиран и с необходимия опит – с 8200 часа общ нальот, от които 1250 часа на този тип хеликоптер.

Окончателният доклад на NTSB се очаква обаче да излезе след около година, а какви ще са крайните становища, предстои да разберем едва тогава.