Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет L-410 катастрофира при излитане на хималайското летище Лукла

Вчера двумоторен L-410UVP Turbolet катастрофира на високопланинското летище Лукла. При инцидента загиналите са трима – един в самолета и двама на земята. На борда на машината е имало общо трима души, като двама от тях са претърпели тежки травми, а вторият пилот е загинал на място. При катастрофата са загинали и двама души на земята.

Малко след началото на разбега си за излитане, самолетът без видима причина се отклонява рязко вдясно и се ударя в два паркирани хеликоптера на намиращата се там хеликоптерна площадка. Причините за инцидента засега са неизвестни, но се предполага технически проблем.

Летище Лукла (Lukla-Tenzing-Hillary Airport) се намира в Хималаите и е притегателен център, през който минават практически всички експедиции за покоряване на Еверест. То е едно от най-трудните за излитане и кацане летища в света. Намира се на 2845 метра надморска височина, пистата за излитане и кацане е дълга само 527 метра и е под наклон от 7 градуса. Независимо от посоката на вятъра, излитанията винаги се правят по наклона, а кацанията – срещу наклона.

Let L-410 Turbolet е двумоторен турбовитлов самолет, специално пригоден за експлоатация както при къси и неравни писти, така и при екстремни климатични условия – температури от -50 до +50 градуса. Произвежда се в Чехия от компанията Let Kunovice и се слави като изключително здрава и надеждна машина.