Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Станаха известни още подробности около катастрофата, в която загина Коби Брайънт

Както съобщихме по-рано, на 26 януари 2020 в Калифорния се разби хеликоптер, а в катастрофата загинаха 9 човека, сред които звездата от NBA Коби Брайънт, неговата 13-годишна дъщеря Джиана, две нейни съотборнички в юношески баскетболен отбор и членове на техните семейства. Всички те е трябвало да присъстват на мач на юношеския отбор в Тъузънд Оукс (Thousand Oaks) – северно предградие на Лос Анджелиз.

Прослушването от NTSB на радио комуникациите между наземните диспечери и пилота на катастрофиралия хеликоптер хвърли допълнителна светлина върху последните мигове преди катастрофата, но за съжаление, все пак не даде еднозначен отговор за нейната причина.

Хеликоптерът Sikorsky S-76B излита от в 9:06 ч. местно време от окръг Ориндж, в южната част на Лос Онджелиз, пилотиран Ара Зобаян – опитен пилот с нальот от над 1200 часа само на този тип хеликоптер.

Първоначално полетът се изпълнява по правилата за визуални полети (VFR), тъй като въпреки ниската облачност и намалената видимост, условията все пак позволявали VFR полети и поддържане на постоянна видимост към наземни ориентири. В случая такива ориентири не липсвали, защото практически целият полет е трябвало протече да над гъсто населения Лос Анджелиз.

Малко по-късно обаче, в около 9:20 ч. местно време, когато хеликоптерът получава нареждане да изчака преди пресичане на въздушно пространство от клас С над Бърбанк, пилотът Ара Зобаян се свързва с диспечерите и иска промяна на условията на полета – от VFR към SVFR. Очевидно това негово решение е било вследствие на влошаване на метеорологичните условия и видимостта, защото при полет по условия SVFR (Special Visual Flight Rules) диспечерите обикновено предоставят на пилота допълнителни инструкции, базирани на информация от своите радари.

Диспечерите разрешават продължаване на полета по правилата за SVFR, но малко по-късно, когато пилотът изрично изисква радарно проследяване (flight following), диспечерите му съобщават, че хеликоптерът е прекалено ниско и вече не се вижда на радара, поради което и не могат да му предоставят исканото проследяване.

В 9:45 се чува последната комуникация от страна на пилота, при която той съобщава че ще набере височина за да се издигне над плътен слой облаци по курса.

Всички последващи опити на диспечерите да се свържат с хеликоптера остават без отговор, а в 9:47 е получено и първото телефонно обаждане на тел. 911, в което очевидец съобщава за разбилия се хеликоптер.

През този линк можете да видите траекторията на полета. От записа се вижда, че малко преди да се загуби от радара, машината влиза плавно в набор на височина от около 1400 докъм 2050 фута, след което рязко губи височина до 1700 фута и изчезва от радара. От това може да се заключи, че наред с влошените меторологични условия, възможно е причина за катастрофата да е и техническа неизправност.

По последни получени от нас данни от разследването, при удара си със земята хеликоптерът се е движил с вертикална скорост от -2000 фута в минута, равняващи се на -10.16 м/сек, което допълнително потвърждава хипотезата, че машината вероятно е получила технически проблем.

Снимка: James Anderson/NTSB