Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двойка германски изтребители прехванаха кенийски пътнически самолет

Неприятен инцидент събуди определен брой германци рано сутринта на 20 септември 2021, когато двойка изтребители Eurofighter преминаха звуковата бариера (с придружаващия това sonic boom) в около 6 часа сутринта.

Изтребителите е трябвало да прехванат самолет Boeing 787 Dreamliner на кенийската авиокомпания Kenya Airways, който бил в полет от Найроби (Кения) до Амстердам (Нидерландия).

След безпроблемно прелитане над страни като Етиопия, Судан, Египет и ред европейски страни, самолетът в полет KQ118 навлязъл във въздушното пространство на Германия, на път за Нидерландия. Точно тогава обаче радио комуникацията с него е прекъсната. Екипажът изведнъж спрял да отговаря на наземните диспечери.

Както диктуват протоколите при такива случаи, от командването на Луфтвафе не закъснели с реакцията си, вдигайки по тревога двойка изтребители Eurofighter Typhoon, които да прехванат нарушителя и да изяснят ситуацията. Реакцията била подсилена и от факта, че самолетът нарушител идвал от рисков регион на света, каквито са немалко страни в Африка.

Всичко това се случва обаче в интервала между 06:00 and 06:30 часа местно време, когато повечето хора спят, а в стремежа си да изпълнят задачата възможно най-бързо, пилотите преминали звуковата бариера сравнително ниско, събуждайки немалко местни жители.

За щастие, малко по-късно те успели да събудят и пилотите на кенийския Дриймлайнер, които се оказало че просто са забравили да превключат радио честотите си, след като преминали от въздушното пространство на Австрия в това на Германия.

След като изтребителите демонстрирали присъствието си, екипажът на пътническия самолет се усетил, сменил честотите и комуникацията била възстановена. Малко по-късно самолетът навлязъл във въздушното пространство на Нидерландия и успешно кацнал в Амстердам.

Снимка: Mark Harkin – Wikimedia