Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Доказаха чрез симулатор, че двете катастрофи на 737 Max са били практически неизбежни

Както съобщава Ню Йорк Таймз, през изминалия уикенд американски пилоти са били повикани в заводите на Boeing в Рентън, щата Вашингтон, за да направят експерименти с инсталирания там симулатор на Boeing 737 Max и да проверят дали пилотите на Lion Air и Ethiopian Airlines са имали шанс да избегнат катастрофите.

Резултатите от симулациите не са били изненадващи – по всеобщо мнение, пилотите на Lion Air, а най-вероятно и тези на Ethiopian Airlines, не са имали никакви практически шансове да спасят машините си.

Тестовете са доказали, че ако действията на системата MCAS не бъдат контрирани още веднага щом се появят, системата продължава с корекциите си толкова енергично, че след не повече от 40 секунди самолетите влизат в неспасяемо пикиране (unrecoverable dive).

Най-важният проблем обаче е бил, че работата на системата MCAS не е била нито добре документирана, нито симулации с нея са били част от обучението при преминаване на този тип самолет. Вследствие на това, пилотите и на двете катастрофирали машини е нямало как да знаят за потенциалните рискове и да реагират адекватно в рамките на тези броени 40 секунди.

По мнението на всички пилоти, участвали в симулациите, ефектът от действието на системата бил изненадващо мощен, като той се възобновявал с нова сила и след подаване на ръчни команди за корекции на ъгъла на хоризонталния стабилизатор.

Ню Йорк Таймз допълва, че по време на процедурите за сертификация на 737 Max, действието на системата дори е било усилено още повече, в сравнение с първоначалните настройки, като това действие се повтаряло практически до безкрайност, ако сензорите за ъгъл на атака подават данни за критични ъгли. За съжаление, вариант при който сензорите просто дефектират и постоянно подават грешни стойности, очевидно не е бил предвиден в софтуера.

По всеобщо мнение причината някои от пилотите, участвали в симулациите, все пак да избегнат катастрофата е била в това, че те вече са знаели за проблема и са очаквали подобно поведение на самолетите. Нещо, което не е било възможно за пилотите на Lion Air и Ethiopian Airlines.