Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полет от Лондон до Дюселдорф погрешка кацна в Единбург

Поради объркана полетна документация, вчера полет на British Airways, който трябвало да превози пътниците си от Лондон до Дюселдорф, кацна в Единбург, а „грешката“ беше установена едва при кацането.

Екипажът на BAe 146-200 за полет BA3271 от лондонското летище London City Airport до Дюселдорф вчера сутринта получил полетния си план който обаче, вместо полет до Дюселдорф, съдържал данните за полет до шотландската столица Единбург. Очевидно без за задават много въпроси, пилотите приели че полетът им е просто променен и … изпълнили полета така, както бил заложен в полетния план.

По време на целия полет от над 700 км. в напълно грешна посока, никой от пътниците и екипажа не се усъмнил, че нещо не е наред, а за „грешката“ започнали да се досещат едва когато пилотът обявил по аудио уредбата „Добре дошли в Единбург“.

Първоначално пътниците помислили, че става дума за неуместна шега, но след като самолетът кацнал установили, че наистина се намират на летището в Единбург, вместо в Дюселдорф.

След като най-накрая разбрали за станалата грешка, пилотите този път наистина се пошегували с въпроса „Моля, който иска да излетим за Дюселдорф, да вдигне ръка“, при което салонът се изпълнил с вдигнати ръце.

Самолетът отново излетял и този път вече наистина кацнал в Дюселдорф. Оказало се, че грешката е на германския авиационен оператор WDL Aviation, който поддържал линията Лондон Дюселдорф от името на British Airways, и подал на екипажа грешен полетен план.

От авиокомпанията се извинили за грешката и добавили „Сигурността на пътниците не е била компрометирана, а полет BA3271 в крайна сметка успешно е завършил в Дюселдорф, въпреки неволното междинно кацане в Единбург.“