Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски Су-35 затрудни полета на американски P-8A Poseidon над Средиземно море

По информация от командването на военноморските сили на САЩ, в сряда – 15 март 2020, руски изтребител Су-35 е влязъл в опасно взаимоотношение с американски разузнавателен самолет P-8A Poseidon (на снимката) в международно въздушно пространство над Средиземно море.

Всъщност полети на подобни, както американски, така и руски разузнавателни летателни апарати в международното въздушно пространство не е нито ново, нито рядко срещано явление. Срещата и прехващането им от изтребители на „противниковата“ страна – също.

Този случай обаче се отличава с особена наглост и безразсъдство, защото руският Су-35 се е приближил на разстояние под 10 метра (25 фута) пред американската машина, и в продължение на над 40 минути е изпълнявал маневри, застрашаващи животите на всички от двата екипажа, включително и преминаване в гръбен полет.

Нека припомним, че зад всеки самолет в полет се образува т.нар. „спътна струя“ (wake turbulence), която се състои от най-малко два вихъра (ротора) образуващи се в двата края на крилото, които представляват сериозна опасност за всеки преминаващ в тази зона летателен апарат. Разбира се, не бива да се забравя и струята нагорещени газове от двата реактивни двигателя на руския изтребител, които са представлявали допълнителна опасност при такава непосредствена близост.

В свое изявление, командването за Европа и Африка на военноморските сили на САЩ се заявява, че „Макар случилото се да е протекло в международно въздушно пространство, поведението на руските пилоти е безотговорно и в бъдеще очакваме те да се придържат към установените международни стандарти за безопасност.“

Нека тук поясним, че подобни маневри с изтребител нито изискват някакви особени пилотски умения, нито са проява на някакво пилотско майсторство, а изискват единствено голяма доза безотговорност и безразсъдство.

В случая американският P-8A Poseidon, който е базиран на модела Boeing 737, е нямало как нито да предизвика, нито да застраши руския изтребител, който е както със скоростни, така и с маневрени характеристики многократно превишаващи тези на един по същество пътнически самолет.