Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Италиански изтребители прихванаха самолет на TUI

Вчера, след като по неясни засега причини самолет Boeing 737 на немската авиокомпания „TUI Fly“ изгуби радио контакт с диспечерските служби, два изтребителя Eurofighter на италианските ВВС се наложи да бъдат вдигнати по тревога за да извършат визуален контакт и идентификация на машината.

Изтребителите са излетели от авиобазата Джойа дел Коле в югозападна Италия, по процедура за бърза реакция (Quick Reaction Alert) в рамките на задълженията на италианските ВВС по еър полисинг над територията на Монтенегро (Черна Гора), в рамките на НАТО.

Прихванатият Боинг е летял от Франкфурт (Германия) до Хургада (Египет). След визуалната идентификация на ешелон FL350 (височина 10700 метра), изтребителите са ескортирали Боинга до възстановяване на радиовръзката с машината, след което са се прибрали в базата.

Както е известно, Италия предоставя в рамките на НАТО услуга по еър полисинг над територията на Словения от 2004, и над Албания от 2009, заедно с гръцките ВВС (Hellenic Air Force). Еър полисингът над територията на Черна Гора стартира от юни 2018, когато страната стана член на НАТО.