Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет на Ел Ал беше ескортиран от изтребители, след сигнал за бомба

В четвъртък, 29 април 2021, самолет Boeing 787-9 Dreamliner на израелската авиокомпания Ел Ал се наложи да бъде ескортиран от изтребители, след получен сигнал за бомба на борда.

Самолетът е излетял от Ню Йорк JFK за редовен полет LY2 към Тел Авив на 29 април в 16:18 местно време и е трябвало да пристигне в Тел Авив в 09:11 на следващата сутрин.

Когато навлиза във въздушното пространство над Северна Испания обаче, екипажът е уведомил диспечерите от наземния контрол, че на борда на самолета има съмнение за бомба. Поради загриженост за сигурността, от НАТО са организирали военен ескорт през цялата останала част от полета му до Тел Авив.

Първоначално Дриймлайнерът е ескортиран от двойка изтребители на испанските ВВС от испанското до италианското въздушно пространство, след което ескортът е поет от италиански изтребители.

Италианците от своя страна ескортирали израелския 787 до въздушното пространство на Гърция, където ескортът е поет от две двойки гръцки F-16 ‘Fighting Falcon’.

Гръцкият ескорт продължил до въздушното пространство на Кипър, където самолетът на El Al е поет от израелски въздушен ескорт, който го придружил до кацането му в Тел Авив.

Машината се е приземила безопасно, повече от четири часа след получения сигнал за бомба. Никой на борда не е пострадал.

Ескортираният Boeing 787-9 Dreamliner с регистрация 4X-EDH на El Al е един от дванайсетте 787-9 във флотилията на израелския превозвач. Засега няма официална информация от израелската страна дали на борда е била открита бомба.

Снимка: Винченцо Паче / Simple Flying