Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Любопитната история на един уникален Конкорд

Снимката, която виждате, не е плод на майсторски умения в използването на Фотошоп. Тя е съвсем истинска. Всички сме виждали легендарните бели Конкорди в окраските на Air France и British Airways, но малко са тези, които са виждали тази синя, боядисана като рекламен сувенир на Пепси машина. Нека ви разкажем нейната история.

Тя започва в началото на деветдесетте години на ХХ век, когато ръководството на Пепси – неизменно вторият след Кока Кола производител на безалкохолни напитки, решават че в логото и фирмените цветове на компанията има прекалено много червено, което е фирменият цвят на конкурента им Кока Кола. Решението е категорично – коренно се променя цялата фирмена визия на Пепси, като фирмата вече трябва да се идентифицира със синия цвят.

Планира се невиждана по размерите си рекламна кампания, а за бюджета ѝ се използва само една дума – „неограничен“. Впоследствие става ясно, че за тази кампания са похарчени нечуваните дотогава в рекламния бизнес 500 милиона долара.

В рамките на тази рекламна кампания, на пиарите на Пепси хрумва идеята да „пребоядисат“ в новите цветове на фирмата уникалния и изключително популярен тогава Конкорд. Те влизат в преговори с двата оператора на самолета – компаниите Air France и British Airways – и докато с British Airways нещата не вървят гладко, Air France приема предизвикателството и отделя един от своите Конкорди за рекламната кампания. Това е една от произведените най-наскоро машини с регистрация F-BTSD, наричана накратко “Сиера Делта”.

Разбира се, всичко трябва да се пази в пълна тайна, и самото пребоядисване на самолета става в един добре охраняван хангар на летище Орли в Париж. Веднага след като бояджиите свършват своята работа, която отнема 2000 човекочаса и 200 литра синя боя, самолетът е покрит с платно, така че никой папарак да не може да разкрие тайната.

Прелитането на така пребоядисаната машина от Париж до Лондон, където трябва да се проведе церемонията по откриването на рекламната кампания, също става в пълна тайна. Самолетът излита от Франция и каца в Лондон през нощта, а полетният план е регистриран в последния момент.

След няколко дни в огромен хангар на летище Гетуик Пепси провеждат шумна и помпозна многомилионна церемония по откриването на рекламната кампания. Като звезди на кампанията са поканени Сидни Крофърд, Клаудия Шифър и Андре Агаси, а поканените журналисти дори не подозират, че „черешката на тортата“ всъщност не са Крофърд, Шифър и Агаси, а боядисаният в новите цветове на Пепси Конкорд. Ефектът, разбира се, е зашеметяващ, и кадри от „зрелището“ бързо обикалят света.

Скоро след това се оказва обаче, че в идеята с пребоядисването в синьо на Конкорд има

ПРОБЛЕМ!

От Aerospaciale – производителите на Конкорд – специално предупредили Пепси, че така оцветената машина не бива да лети със свръхзвукови скорости повече от 20 минути. Причината била в това, че за разлика от искрящо белия цвят, който отблъсква слънчевите лъчи и не позволява те да нагряват фюзелажа на Конкорд, тъмносиният прави точно обратното – той привлича слънчевите лъчи и те допълнително нагряват самолета.

Проблемът бил в това, че при свръзхзвукови скорости, триенето между въздушната струя и фюзелажа на самолета и без друго го нагряват до температура близо 100 градуса C. Оказало се, че боядисан в тъмносиньо, фюзелажът на Конкорд допълнително поемал и топлина от слънчевите лъчи, и така температурата му можела да достигне до неприемливи за конструкцията нива. Затова и рекламният Конкорд бил официално ограничен да не преминава звуковата бариера за повече от 20 минути.

Това обаче не смутило Пепси. Въпреки ограничението, синият Конкорд изпълнява 16 шумно рекламирани полета из целия свят, а на борда са предимно световно известни журналисти или способни да си платят удоволствието милионери.

При тези полети обаче Конкорд лети предимно с дозвукови скорости и преминава звуковата бариера само за кратко, и с чисто рекламна цел. Причината, освен проблемът с тъмната боя, е и че повечето полети са изпълнявани над суша, а както тогава, така и сега, свръхзвукови полети над суша не са разрешени.

Няколко месеца по-късно, след края на рекламната кампания, „Сиера Делта“ отново връща бялата си премяна и продължава полетите си за Air France, а днес легендарната машина се радва на заслужен отдих, изложена за статичен дисплей на летище Бурже.