Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Авиационните странности на 2018

Надали някой ще се усъмни, че през 2018 в авиацията се случиха наистина странни неща които, макар да не бяха уникални, ще бъдат запомнени. Нека си припомним някои от тях:

Пилотски своеволия

Не че досега пияни пилоти не са влизали в пилотските кабини, но 2018 ще запомним със случая с японските авиолинии JAL, когато на 28 октомври техен пилот на Boeing 777 беше арестуван на летище Хийтроу със съдържание на алкохол в кръвта близо 100 пъти над допустимото.

Особено интересното в случая е, че пилотът е бил „хванат“ не от стандартните летищни проверки за алкохол, а защото шофьорът на буса, който превозвал екипажа към самолета, помирисал алкохол сред пътниците си … И това се случило след като същият пилот вече бил „преминал“ през проверката за алкохол в офиса на JAL на Хийтроу …

Освен с алкохола, през 2018 някои пилоти очевидно имаха и проблем с нервите.

Класически такъв случай, за съжаление, доведе до смъртта на 51 човека, след като Bombardier Dash 8 Q400 на авиокомпания US-Bangla Airlines се разби при кацане в Катманду на 12 март 2018.

Тогава, след катастрофата разследващите установиха по записите от пилотската кабина, че командирът на самолета почти изпаднал в истерия и непрекъснато се карал със своя втори пилот (дама), която си позволила да постави под съмнение неговите пилотски способности. Освен че не спрял да пуши в кабината, той многократно крещял, плачел, и няколко пъти излъгал диспечерите за местоположението си, а малко преди катастрофата съобщил по радиото, че има визуален контакт с пистата, макар че всъщност бил напълно дезориентиран и изобщо не знаел къде се намира … В докада си разследващите обясняват случилото се с „емоционален срив“.

„Лудории“ на персонала

Няма как да не запомним 2018 и със случая от 10 август, когато работник от летищния персонал се качи на думоторен пътнически Bombardier Q400 и излетя

След цели 75 минути полет, през които той правеше почти акробатични маневри във въздуха, бяха вдигнати двойка изтребители F-15, които опитаха да го ескортират и да му помогнат да се приземи. Самозваният и самоук „пилот“ през цялото време на полета беше в радиоконтакт с диспечерите, които също опитваха да го убедят да приземи самолета.

В крайна сметка, цял час и 15 минути след излитането си, „героят“ на борда просто вкара самолета в пикиране и се разби в необитаема местност на около 45 километра от летището, от което беше излетял.

Пътнически неволи

2018 ще запомним и със странната и дори смешна „случка“ със самолет Boeing 777-300 на Ер Франс, който на 10 ноември се наложи да направи принудително кацане в Иркутск (Русия), поради появила се миризма на дим в салона. Макар да се оказа фалшива тревога, това кацане стартира верига от неприятности както за пътниците, така и за екипажа.

Поради ниските температури в Иркутск, замръзнаха хидравличните помпи на Боинга и той не успя да излети за да продължи полета си. Пътниците, които съвсем естествено не разполагаха с руски визи, бяха ескортирани от милиция до местния хотел. За съжаление обаче, изпратеният на другия ден втори Boeing 777 също „замръзна“ и не успя да извози пътниците, които отново се наложи да бъдат конвоирани обратно до хотела от местната милиция …

Неволите на над 300-та пътници и екипаж свършиха едва след като Air France изпратиха трети самолет, с който те вече успяха да продължат полета си до Пекин, който бяха започнали преди цели три дни.

Пред нуждата „да повикат неволята“ се оказаха и 249-те пътника на полската авиокомпания LOT, които на 12 ноември 2018 се видяха принудени да съберат „дребни пари“ от джобовете си за да платят ремонта на техния Boeing 787 Dreamliner, след като дефектира една от хидравличните му помпи.

Оказало се, че летищните власти на летището в Пекин отказали за приемат плащане с кредитната карта на екипажа и поискали плащане в брой. Очевидно най-доброто и най-бързо решение било парите да се съберат в брой от пътниците. Разбира се, по-късно от авиокомпанията не само са възстановили парите на клиентите си, но и ги възнаградили с безплатен полет.