Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Работник от летищния персонал открадна самолет, летя и се разби …

На 10 август 2018 работник от летищния персонал на летището в Сиатъл (Seattle–Tacoma International) открадна самолет Bombardier Dash 8-400, собственост на авиокомпанията Alaska Horizon, успешно запусна машината, рулира, после излетя, известно време прави „фигури“ във въздуха, след което се разби в гориста местност. При катастрофата самият той загина, без за причини други жертви на земята.

Празният 76-местен турбовитлов самолет бил паркиран на стоянка, когато 29-годишният работник от летищния персонал Ричард Ръсел се качил на машината и запуснал двигателите, след което потеглил към пистата. Въпросите от ръководството на полетите към самолета останали без отговор и Dash 8-400 излита без разрешение.

Впоследствие диспечерите от кулата успели да се свържат с „пилота“, който започнал почти неуправляеми „фигури“ във въздуха. По-голямата част разговора между диспечерите и самозвания пилот можете да чуете във видеоклипа по-долу.

Хипотезата за терористична атака бързо била отхвърлена, защото Ричард Ръсел, макар и доста объркан и превъзбуден, обяснява по радиото, че „… много хора ги е грижа за мен и съжалявам, че с това което правя ще ги разочаровам. Искам да им се извиня. Аз съм просто един съсипан човек …“

По-късно, в разговора между „пилота“ и диспечерите, той добавя и че единствения му „опит“ в пилотирането на самолет е от видеоигри …

„За всеки случай“, местните военни вдигат двойка изтребители да проследят самолета, но те не се намесват.

Макар да подозират самоубийствени наклонности, диспечерите опитват по радиото да успокоят пилота и да го насочат към най-близкото летище за кацане, но Ръсел отказва и продължава „маневрите“ си във въздуха, докато малко преди да свърши и горивото, самолетът влиза в пикиране и се разбива с голяма скорост в гориста местност.

Похитителят Ричард Ръсел загива на място. Няма други пострадали хора.