Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Близо 300 пътници и екипаж на Air France бяха блокирани почти 4 дни в Иркутск

Близо 300 човека – 282 пътници и 16-членен екипаж – близо четири дни бяха блокирани в Сибир, след като самолетът им Boeing 777-300 направи принудително кацане в Иркутск, Русия.

Полет AF-116 на Air France със самолет Boeing 777-300 – регистрация F-GSQC, е трябвало да изпълни на 10 ноември полет от парижкото летище Шарл де Гол (CDG) до летището в Шанхай (PVG), Китай. По време на полета обаче екипажът усеща мирис на дим в помещенията за почивка на екипажа и пилотите решават да направят принудително кацане на международното летище в Иркутск, Русия (IKT).

Тъй като нито пътниците, нито екипажът обаче са имали руски визи, те са ескортирани до местния хотел с полиция (или по-конкретно – руската милиция). По неясни причини, местната милиция не им е разрешила дори достъп до чекираните си багажи, което ги лишило дори от възможността да се облекат подобаващо, като за условията в Сибир.

За съжаление обаче, на проблем се натъква и дошлият на помощ втори самолет. Хидравличните системи на изпратения на 11 ноември втори Boeing 777-300 замръзнали още докато пътниците се качвали в него на летището в Иркутск и те били принудени да чакат с часове в самолета през нощта между 12 и 13 ноември. Накрая милицията отново ескортирала пътниците до хотела, а Air France започнали подготовката за изпращане на трети самолет.

За радост на пасажерите, в момента те вече пътуват към крайната си дестинация Шанхай с третата изпратена за целта машина, след почти четиридневно приключение в Сибир.