Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Германия планира да смени правителствения си Airbus A340

След инцидента, принудил канцлерът Ангела Меркел да закъснее за срещата на G20 в Аржентина, германският министър на отбраната съобщи, че държавата планира да закупи нов правителствен самолет.

Нека припомним, че на 30 ноември 2018 правителственият VIP самолет Airbus A340-313 „Конрад Аденауер“ (на снимката), с канцлера Ангела Меркел на борда, направи принудително кацане в Кьолн, след като машината изгуби в полет всякакви способности за комуникация. Пилотите тогава успяха да приземят самолета единствено с помощта на намиращия се на борда сателитен телефон.

Тогава канцлерът Меркел и придружаващата я делегация бяха принудени да вземат редовни полети до Мадрид, и оттам до Буенос Айрес. При разследването на инцидента по-късно бе установено, че проблемът е дошъл от отказ на електронен блок, управляващ работата на всички комуникационни системи в самолета.

По-рано същата машина претърпя подобен инцидент когато, с финансовия министър Олаф Шолц на борда, отново кацна принудително в Индонезия на път за среща на МВФ. Тогава беше установено, че при престоя в хангара гризачи са успели да прегризат кабели от електрониката.

Самолетът Airbus A340-313 „Конрад Аденауер“ е един от двата правителствени самолета, закупени през 2011 чрез Luftwaffe втора ръка от Lufthansa. Тогава машините са проеборудвани за VIP нужди на обща стойност от 740 милиона Евро, като в момента на придобиването им са имали всеки по над 50 000 часа нальот.

„За да не се случи това отново, заяви министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, разглеждаме възможността да се сдобием с един или два нови самолета, способни на дълги полети.“ За целта са планирани между 200 и 300 милиона Евро, но засега не се съобщава към какъв тип и марка самолет ще бъде насочено вниманието на германското правителство.