Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пътнически самолет се разби в Катманду (обновена)

Пътнически DHC-8 Q400 се разби тази сутрин малко преди пистата на летището в Катманду, Непал. Машината е била в полет от Бангладеш и засега се съобщава за 40 загинали и 23 ранени. Състоянието на ранените обаче е неясно. По предварителни данни, на борда е имало 67 човека – пътници и екипаж.

Самолетът, собственост на авиокомпанията US-Bangla Airlines, е трябвало да кацне на международното летище в Катманду с полет BS211 от столицата на Бангладеш Дака в 14:15 ч местно време.

Очевидци съобщават, че при захода за кацане самолетът изглеждал нестабилен, като първа в земята опира опашката на около 50 метра преди прага на пистата, след което машината се е разцепила и избухнала в пламъци.

Летищните власти твърдят, че пожарът бързо е бил потушен, но 90 минути след инцидента в самолета все още е имало заклещени пътници и спасителните работи са още в ход. Информационните агенции съобщават за транспортирани ранени към местни болници, но техният точен брой и състояние засега не са известни.

В резултат от катастрофата летището е било затворено, като редица самолети е трябвало да изчакват във въздуха разрешение за кацане, което е създало допълнително напрежение поради привършващото в тях гориво.

Катастрофиралата машина, de Havilland Canada DHC-8-402Q Dash 8, е двумоторен турбовитлов самолет за кратки и средни разстояния, който може да превозва до 78 пътници.