Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

„Совалките“ се завръщат!

Въпреки двата тежки инцидента в края на дългата им кариера, космическите совалки от типа „Discovery“ и „Challenger“ доказаха качествата на концепцията си и за никого не беше тайна, че скоро подобни космически кораби за многократна употреба ще се върнат в космоса. Това е на път да се случи, но вече като частен проект.

Компанията Sierra Nevada Corporation спечели конкурс на NASA за изграждането на космически кораб за многократна употреба, който ще обслужва нуждите на Международната Космическа Станция (МКС). Това е совалката, която виждате на снимката, носеща името Dream Chaser (Преследвач на мечти).

На външен вид Dream Chaser е умалено подобие на шестте си „класически“ събратя Enterprise, Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis и Endeavour, но май приликите свършват дотук. Новата совалка вече ще е от типа „опционално пилотируеми“ космически кораби, тоест тя ще може да извършва полети както в безпилотен режим, управлявана изцяло от земята, така и в пилотируем режим – с екипаж на борда.

По този начин Dream Chaser ще може както да пренася само товари от и до МКС, така и да служи като транспортно средство при смяна на екипажите в Станцията.

Друго съществено преимущество на новата „совалка“ е, че поради по-малките си размери, тя ще може да каца на практически всяко по-голямо летище на Земята, което неимоверно разширява експлоатационните й възможности.

Проектът „Dream Chaser“ спечели конкурса на NASA през 2016 г, заедно с други два проекта, един от които е добре известният вече SpaceX на Илън Мъск, а в края на изминалата 2018 NASA вече даде зелена светлина за производство на новите космически апарати.

По проект една совалка Dream Chaser трябва да може да извърши най-малко 15 полета, всеки един с полезен товар от 5,5 тона. Друга особеност на новия тип совалка е, че наред с 5,5-те тона полезен товар в двете посоки, Dream Chaser ще може да „натовари“ на борда си и други 3,7 тона отпадъци от МКС, които ще изгаря при навлизането си обратно в земната атмосфера. Както е известно, животът в МКС, подобно на този на Земята, няма как да не създава отпадъчни продукти, чието изнасяне от Станцията винаги е представлявало проблем.

Очаква се първите „совалки“ от новия тип да започнат да обслужват МКС през втората половина на 2020.