Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

MagniX работят върху универсална система за електрическо задвижване

Базираната в Редмънд, щата Вашингтон фирма MagniX съобщи, че е подписала договор за партньорство със стартъп компанията „Universal Hydrogen“ за разработката на захранвана с водородни клетки универсална система за електрическо задвижване в комерсиалната авиация.

Компанията MagniX вече стана известна с това, че успешно „електрифицира“ няколко доказани във времето модели като легендарния deHavilland DHC-2 Beaver и класическата Cessna 208 Caravan. И двата проекта обаче бяха свързани с „електрифицирането“ на сравнително малки самолети, докато сега вече MagniX очевидно се фокусират върху по-големите и с много по-голям комерсиален ефект самолети.

В случая, за тестова платформа отново ще служи един обичан и доказал качествата си през годините самолет – известният DeHavilland DHC8-Q300, известен още с „галеното име“ Даш-Осем (Dash 8 – на снимката горе).

Оригиналният Dash 8 е широко използван за относително кратки регионални полети самолет с доказана надеждност. Според MagniX, ако проектът с Dash 8 се окаже успешен, това ще даде една добра основа за разработване на цялостни пакети за електрическа конверсия и на други машини с подобни характеристики, като например известните ATR 42.

Това, разбира се, няма да е лесна задача, защото както е известно, електрическото задвижване е наистина сериозно предизвикателство, именно когато става дума за по-големи машини. Така например, плановете на MagniX са да разработят както надеждно захранване, така и електрически силови установки за Dash 8 с мощност по 2 мегавата, докато досега разработените от същата компания системи са били с мощности в порядъка от 280 до 560 киловата.

Пътническия капацитет на експерименталния модел DHC8-Q300 ще бъде намален от сегашните 50 на 40 пътника, но независимо от това, при успех на конверсията, това би било сериозен скок в електрическото задвижване в авиацията и намаляване на нейния „въглероден отпечатък“ върху атмосферата.

Нужно е все пак да уточним, че засега водородът за зареждане на горивните клетки се генерира предимно чрез класическа преработка на фосилни горива, което не го прави особено „въглеродно неутрален“. Перспективата обаче е да се премине към добив на водород или посредством захранвана със слънчеви батерии електролиза, или чрез биологични методи, което наистина ще направи този вид задвижване в авиацията ефективно и с нулев въглероден отпечатък върху атмосферата.