Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Трети неидентифициран обект беше свален над Северна Америка

Вчера (събота, 11 февруари 2023) американски изтребител F-22 е свалил трети неидентифициран безпилотен обект за една седмица, този път над Северна Канада, съобщи официален източник от САЩ.

Според американски служител, останал анонимен тъй като не е бил упълномощен да говори публично, не е ясно кой е управлявал обектите, свалени както в петък, така и в събота, но те са били от сходен или еднакъв тип.

Канадският премиер Джъстин Трюдо лично съобщи новината в Twitter в събота, потвърждавайки че е разговарял с президента на САЩ Джо Байдън. „Наредих свалянето на неидентифициран обект, който наруши канадското въздушно пространство“, написа Трюдо.

Пентагонът контролира няколко високотехнологични военни съоръжения в Аляска, включително сложни радарни и оръжейни системи за проследяване и сваляне на балистични ракети.

Командването на аерокосмическата отбрана на Северна Америка (NORAD) са открили третият обект над Аляска късно вечерта в петък. Два изтребителя F-22 от обединената база Елмендорф-Ричардсън в Анкъридж са проследили и наблюдавали обекта, докато той преминал над територията на Канада.

Тогава към това проследяване се присъединили два канадски изтребителя F-18, но обектът е свален от американски F-22 с AIM 9X sidewinder. Същият тип боен самолет и оръжие бяха използвани и при неутрализирането на предните два неидентифицирани летящи обекта.

В момента канадските власти издирват отломките от последния свален обект.

Междувременно войски от Северното командване на САЩ и Националната гвардия на Аляска се опитват да открият останките от сваления в петък обект близо до Дедхорс, Аляска, но за съжаление вятърът, снегът и ограничената дневна светлина силно възпрепятстват тези усилия.