Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Електрическият Beaver направи своя исторически първи полет

Както беше планирано и както съобщихме наскоро, на 10 декември 2019 във Ванкувър модифицираният с електрическо задвижване deHavilland DHC-2 Beaver на канадската авиокомпания Harbour Air успешно извърши първия си полет, и с това вероятно ще се превърне в първия в историята сертифициран пътнически самолет с изцяло електрическо задвижване.

За разлика от множеството други проекти за самолети задвижвани с електродвигатели, които са базирани на изцяло нови платформи, които тепърва предстои да се доказват и сертифицират, в случая Harbour Air разчитаха на един доказан от много десетилетия вярна служба самолет, какъвто е deHavilland DHC-2 Beaver.

Това явно ще се окаже печеливша тактика, защото прекият конкурент в състезанието за първи пътнически електро-самолет, израелският Eviation Alice, се очаква да бъде сертифициран едва през 2022, докато сертификацията на електрическия Бийвър се очаква да се случи много преди това.

Проектираната още през четирисетте години на миналия век с радиален бутален двигател машина, и модифицирана към края шейсетте за работа с турбовитлов, се оказа особено удобна база за монтирането на електродвигател с минимални модификации в общата компановка, което се очаква съществено да облекчи предстоящото сертифициране.

В тази връзка Грег Мак Дугъл, основател и изпълнителен директор на Harbour Air, който беше и пилотът, изпълнил първия полет, заяви че „това нещо прилича на Tesla с криле и усещането е като пилотиране на Beaver със стероиди.“

Да припомним, че оригиналният deHavilland DHC-2 беше оборудван с радиален двигател с мощност 450 к.с, а електрическата система за задвижване magniX magni500 на новата модификация предоставя мощност от цели 750 к.с. Освен това, електрическото задвижване се очаква да намали експлоатационните разходи на час с близо 80%, без да се смятат снижените до нула въглеродни емисии и несравнимо по-ниското ниво на шума.

След този първи полет Harbour Air планират незабавно да започнат сертификацията на новата машина, след което да модифицират с електрическо задвижване и целия си флот от Бийвъри.

Авиокомпанията Harbour Air изпълнява около 300 редовни свързващи (commuter) и туристически полети в южните части на Канада и северните щати на САЩ, и е най-голямата компания експлоатираща хидросамолети на американския континент.