Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ ще обновят флотилията си от „самолети на страшния съд“

ВВС на САЩ ще създадат нов самолетен парк за реакция при ядрена война. Говорим за така наречените „самолети на Страшния съд“ (Doomsday plane).

Според агенция Ройтерс, тези самолети са в състояние да защитят екипажа и пътниците от експлозия на атомна бомба.

Военновъздушните сили на САЩ планират да подпишат договор за изграждането на нови „самолети на Страшния съд“ през 2024 г. Boeing Corp. беше изключен от конкурса, така че договорът може да отиде при Sierra Nevada Corp. Пентагонът обаче не коментира дали е получил предложения от други компании.

Днес като „самолет на Страшния съд“ се използват специално оборудвани Boeing E-4B Nightwatch (на снимката горе), но техният срок на експлоатация изтича през 2030 г.

За разработката на нов самолетен парк от „страшния съд“ САЩ планират да похарчат 889 милиона долара през фискалната 2024, а за програмата до 2028 г. ще бъдат отделени още около 8,3 милиарда долара.

E-4B Nightwatch, който е базиран на Boeing 747-200, в момента се използва за транспортиране на министъра на отбраната на САЩ. Проектиран е като мобилен команден пункт. Самолетът е в състояние да издържи на ядрени експлозии и свързаните с това електромагнитни влияния. Съединените щати имат четири самолета E-4B в експлоатация, но само един от тях е в постоянна бойна готовност.

E-4B могат да останат в небето до една седмица, при условие че се презареждат във въздуха.

Както е известно, руски официални лица многократно са говорили за готовността на Русия да използва „всички средства“, ако страната им е застрашена, а пропагандистите неведнъж са призовавали за използване на ядрени оръжия.

В началото на август влиятелният американски сенатор републиканец Линдзи Греъм каза, че ако руснаците използват ядрени оръжия в Украйна, това ще се счита за атака срещу НАТО. Той добави, че въпреки че Украйна все още не е член на Алианса, тя граничи с него.

Снимка: Nick / Wikimedia Commons