Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Електрифицираха още една авиационна икона

Надали има изкушен от авиацията човек, който да не познава товарния кон на Cessna – моделът 208 Caravan – един от най-малките пътнически самолети. Деветместната едномоторна машина, направила първия си полет през 1984, отдавна е доказала надеждността и икономичността си. Днес тя широко се използва от десетки авиокомпании за кратки локални полети по дестинации със сравнително малък пътникопоток.

Оригинално, Cessna 208 Caravan е оборудван с един турбовитлов двигател Pratt & Whitney PT6A-114A с мощност 675 к.с.

Компанията Magnix обаче е решила да промени това и да направи добрия стар „Караван“ още по-ефективен и надежден. Миналия четвъртък успешен тестов полет направи модификация на 208, задвижвана от електродвигател, като така се превърна в най-големия в момента самолет с електрическо задвижване. Турбовитловият агрегат в случая е заменен от система за електрическо задвижване Magni500, захранваща електромотор с мощност 750 к.с.

Прототипът (на снимката) излетя от летището до градчето Моузес Лейк в щата Вашингтон и кацна на същото летище след половинчасов тестов полет. Всъщност засега 30 минути е и максималната автономия на батерията, но пък се знае, че повечето полети по които в момента лети 208 Caravan са с приблизително такова времетраене.

При тестовия прототип, двигателят беше захранван от 750-волтова литиево-йонна батерия, тежаща около тон. Тя се нуждае от 30-минутно зареждане за полет с приблизително същото времетраене.

Проектът обаче има и сериозна перспектива за развитие. Фирмата Magnix планира да разработи варианти, както захранвани от по-леките литиево-серни батерии, така и от водородни клетки, като по този начин автономията на полета би могла да се увеличи съществено.

Да припомним, че през миналата година същата компания успешно „електрифицира“ една друга авиационна икона – deHavilland DHC-2 Beaver – и в момента тече процедурата по сертифициране на тази модификация. С електрическата система на Magnix е оборудван и друг успешен проект – електросамолетът Eviation Alicе, който миналата година беше представен на авио изложението в Бурже.