Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

ВВС на САЩ провеждат полетни тестове на изтребител от шесто поколение

В условията на обичайна за подобни случаи недоизказаност и секретност, представители на военновъздушните сили на САЩ съобщиха, че са в ход полетни тестове на прототип на изтребител от шесто поколение.

Разработката е по програмата за „Въздушно надмощие от следващо поколение“ (Next Generation Air Dominance – NGAD), в рамките на която мистериозният прототип вече не само е бил построен и е направил първия си полет, но е вече във фаза на полетни изпитания. Засега не се дават никакви подробности нито за техническите параметри на машината, нито за фазата от изпитанията, в която се намира прототипът.

В тази връзка помощник секретарят по технологиите и логистиката на ВВС на САЩ Уил Роупър заяви: „В рекордни до момента срокове не само построихме, но и тестваме в реални полетни условия пълноразмерен прототип, и имаме готовност да построим изтребителя от следващо поколение.“

Според данни, разпространени от информационните агенции, преди фазата на реални полетни изпитания, изтребителят е бил интензивно тестван „в дигитална среда“, което предполага, че освен като компютърен модел, новият изтребител вероятно съществува и във формата на полетен симулатор.

Засега нищо друго не се знае по темата, освен че за фискалната 2021 бюджетът на САЩ е предвидил нови 1 милиард долара по въпросната програма за „Въздушно надмощие от следващо поколение“ (Next Generation Air Dominance – NGAD). Не е известно и как ще се отрази новата разработка на програмите за развитие на машините от пето поколение като F-35 и F-22.