Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Emirates изпълниха първия в света „изцяло ваксиниран“ полет

Независимо дали ни харесва или не, съвсем очевидно, това е близкото бъдеще на пътническата авиация.

На 10 април 2021 авиокомпания Emirates с гордост съобщи, че е изпълнила първия в историята редовен полет, в който целият екипаж и всичките 400 пътници на борда са били ваксинирани против Ковид-19.

Полетът от Дубай до Лос Анджелиз е изпълнен с Airbus A-380 с регистрация A6-EVN, като преди полета всички пътници и екипаж са били подложени на бърз тест за наличие антитела и са получили зелена значка от кампанията „Изберете да се ваксинирате“ (Choose to Vaccinate).

В рамките на тази кампания Emirates вече са ваксинирали 35000 свои служители в специалните за целта ваксинационни центрове на авиокомпанията, а 85% от екипажите на Emirates вече са получили всички дози от избраните ваксини.

Всъщност преди това, още на 6 април, друга компания от Емирствата – Qatar Airways – също изпълни своя първи „изцяло ваксиниран“ полет от Доха с Airbus A350-1000.

Този полет обаче имаше повече рекламен характер, защото на борда бяха поканени основно журналисти и инфлуенсъри. Така или иначе, всичките 144 пътници и 18-членният екипаж бяха ваксинирани и получиха специален сертификат от полета, а самолетът излетя от Доха и отново кацна на същото летище.

Президентът на авиокомпания Emirates шейх Ахмед бин Саид Ал Мактум, който, освен че самият той е пилот, също е и председател на авиационния регулатор в Дубай, заяви че „Днешният полет е доказателство за усилията на всички участници в процеса на въвеждане на протоколи, осигуряващи безопасни пътувания и стимулиращи възстановяването в близкото бъдеще на пътническото въздухоплаване.“

Добре известно е, че авиокомпаниите в Обединените Арабски Емирства, чиито обороти идваха предимно от дълги междуконтинентални и презокеански полети, бяха едни от най-тежко засегнатите от кризата с Ковид-19, която отне най-малко 85% от приходите им.

Дали наличието на ваксинационен паспорт ще стане задължително за пътуването със самолет засега не е ясно, но сигурно е, че в близко бъдеще ваксинацията ще се превърне в сериозен фактор при пътуванията във всичките им форми.

Споделете в ...