Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Новият Ил-96 за Путин направи първи полет

На 9 април 2021 първи полет направи силно модифицирана и модернизирана версия на самолет Ил-96-300, която ще допълни правителствения флот на Русия, или казано с други думи – това ще е новият самолет, с който ще пътува Путин.

Както може да се очаква, подробности за „сериозните модификации и модернизации“ не се съобщават, като в комюникето се казва единствено, че новата машина „притежава модернизирана авионика и навигационни системи, съобразени с Европейските и международни стандарти“.

Самолетът е построен в самолетостроителния завод във Воронеж, а изпитателният полет е бил изпълнен на летището към производствената база. Полетът е включвал няколко отсечки на височини от 5000 и 9000 метра, през които са извършени поредица от тестове на управляемостта и маневреността на машината, както и изпитания на навигационните системи.

Четиримоторния Ил-96 е разработка на конструкторското бюро Илюшин от средата на осемдесетте години на ХХ век и прави своя първи полет през 1988.

Машината е базирана на предишния Ил-86 и представлява уголемена негова версия, оборудвана вече с електродистанционна система за управление (Fly By Wire), ново крило и съвременна авионика.

Въпреки че амбицията е била Ил-96 да се превърне във флагмана на руската пътническа авиация, самолетът още от началото страда от редица технически проблеми (добре описани във видеото по-долу) които, въпреки че с времето частично се решават, в крайна сметка Ил-96 не успява да се наложи като ефективен и надежден самолет.

От експлоатираните в момента всичко 15 броя Ил-96, десет са собственост на правителството на Русия, един е собственост на самото конструкторско бюро Илюшин, и четири – на кубинската авиокомпания Cubana de Aviación.