Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Щатска авиокомпания поръча 20 безпилотни карго самолета

Докато концепцията за безпилотни летателни апарати (дронове), по обясними причини, все още не е превзела пътническата авиация, то съвсем определено тя отдавна си е пробила път в бойната авиация, а сега очевидно навлиза и в карго авиацията.

Производителят на безпилотни летателни апарати Natilus съобщи, че е подписал договор с една от най-големите карго компании в САЩ – Ameriflight – за покупка на 20 от произвежданите от нея безпилотни товарни самолети.

Еднократната поръчка възлиза на приблизително 134 милиона долара и се състои в покупката на 20 броя безпилотни товарни самолети Natilus 3.8 Т (на снимката горе). С този договор за продажба, фирмата производител вече е осигурила над 460 поръчки за различни свои летателни апарати на обща стойност 6.8 милиарда долара.

Авиокомпанията Ameriflight е известна с това, че оперира предимно до малки летища и дестинации, към които товарите не са достатъчни за наемане на големите днешни карго самолети. Затова и голяма част от авиационния ѝ парк се състои от сравнително малките двумоторни турбовитлови Fairchild Metroliner.

Характерно за безпилотния (или по-точно дистанционно управлявания) Natilus 3.8 Т е че товарният му отсек е с формата на ромб и позволява изключително ефективно затоварване.

Дистанцията, която самолетът може да покрие с едно зареждане, е 900 морски мили (около 1600 км.) при крейсерска скорост от 220 knots (около 410 км./ч.) и с полезен товар 4.3 метрични тона. В сравнение с днешните конвенционални карго самолети, високо ефективният откъм аеродинамика фюзелаж позволява да се намалят оперативните разходи с до 60% и въглеродните емисии с до 50%.

Както вече писахме, самолетът ще бъде управляван дистанционно от квалифициран пилот, но особеното тук е, че за разлика от конвенционалните карго самолети, при които двама пилоти управляват един самолет, тук един пилот ще може да управлява по няколко самолета в различни етапи от полета.