Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски свещеник ръси светена вода от самолет

Руското православие достигна нови висоти, след като Тверския и Кашински митрополит Савва, асистиран от местния свещеник на градчето Твер отец Александър Горячев се качиха на самолет Ан-2 и започнаха да ръсят светена вода от въздуха.

Въздушният молебен бил в чест на 11 септември – обявен за ден на трезвеността, а полетът стартирал от малкото летище Змеёво, близо до град Твер. По думите на самия митрополит, целта му била да предпази своите миряни „от алкохолизъм и разврат“, като за тази цел Божите служители взели борда цели 70 литра светена вода.

Както изисква канонът, за въздушния молебен свещениците разполагали с икона на Божията майка и Свети Йоан Предтеча, както и със свети мощи на местни светци. На борда била и семейна двойка, в която мъжът „по чудо бил изцелен от пиянство“.

Както подобава и на всеки уважаващ себе си православен митрополит (и както се вижда във видеото), отец Савва и свитата му пристигат на летището в луксозен черен джип, ескортиран от множество добре сложени бодигардове.