Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Странно решение на пилотите върна полет на KLM обратно в Амстердам

Връщането на самолет обратно на летището от което е излетял не е рядко явление, но определено необичайно е, когато това се случва след като са преминали повече от две трети от полета.

Именно това обаче се случи на 28 ноември 2019, когато екипажът на холандската компания KLM в полет от Амстердам до Мексико Сити реши да се върне обратно в Амстердам, след като самолетът беше прелетял океана и се намираше вече над Ню Брънзуик в Канада.

Така, след като бяха летели близо 7 часа над Океана и вече очакваха наближаващото кацане в Мексико, пътниците на полет KL685 трябваше да преглътнат факта, че ги чакат още толкова часа полет за да се върнат до изходно положение обратно в Амстердам.

Обяснението на авиокомпанията е, че самолетът се е върнал поради „неблагоприятни полетни условия“.

Истината е, че през последните два месеца един от най-активните действащи вулкани на планетата, намиращият се в Мексико Попокатепетл, е доста активен и от кратера му излизат огромни кълба вулканична пепел, а на 28 ноември е регистрирано и ново изригване. Известно е също така, че вулканичната пепел е изключително абразивна и преминаване на самолет през вулканичен облак представлява сериозна опасност.

От друга страна обаче изригванията на Попокатепетл не са новина от последния час, а и други полети съвсем успешно и безаварийно са успели да кацнат на летището в Мексико Сити. Затова и не става особено ясно защо екипажът на KLM решава да се върне чак след като прелита Океана, нито защо предпочита над шестчасов обратен полет до Европа пред възможността да кацне на алтернативно летище в Американския континент.

Обяснението на KLM не дава особена яснота: „Безопасността на нашите пътници е от първостепенна важност“, се допълва в тяхното комюнике по случая.