Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Палубен бомбардировач от Втората световна война се приводни до плаж

Вчера, 17 април 2021, възстановен палубен бомбардировач от Втората световна война беше принуден да се приводни в близост до плаж във Флорида, след отказ на двигателя по време на авиошоу.

За щастие, както се вижда във видеото под статията, пилотът успява да приводни самолета като по учебник, без самият той да пострада и, както изглежда, без особено сериозни щети за самата машина.

Самолетът е принадлежал на доброволческа организация наречена „Valiant“ Air Command (Въздушно командване „Доблест“), чиято основна цел е възстановяването на стари бойни самолети, и в чиято „колекция“ вече фигурират близо 50 легенди на бойната авиация от двете световни войни.

Самолетът марка TBM Avenger е бил част от авиошоу, в което са участвали както ескадрилата за висш пилотаж на Щатските ВВС „Thunderbirds“, така и изтребители F-35. Машината, претърпяла инцидента, преди това е била възстановявана в продължение на цели 18 години, а първия си полет след реставрацията е извършила през миналия януари.

Grumman TBF Avenger е американски палубен торпеден бомбардировач, въведен на въоръжение в щатския флот (US Navy) през 1942, който за първи път влиза в бой по време на битката за остров Мидуей. Именно на тези бомбардировачи се приписва потапянето на двата най-големи японски бойни кораба Ямато и Мусаши, което се оказва решаващо за победата над Япония в „битката за Пасифика“ през Втората световна война.

TBF Avenger се задвижва от 14-цилиндров радиален двигател „Wright R-2600-20 Twin Cyclone“ с мощност 1900 к.с. който му е позволявал да носи едно огромно еднотонно торпедо „Bliss-Leavitt Mark 13“ или четири бомби по 230 кг. всяка.

Видеото от инцидента, заснето от плажуващи на известния плаж „Cocoa Beach“ във Флорида: