Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Embraer E190 на Аеромексико катастрофира и се запали при излитане

Самолет Embraer Е190 на мексиканската авиокомпания Aeromexico катастрофира тежко на 31 юли 2018 веднага след излитане от летището в Durango, в северно Мексико. На борда е имало 97 пасажера, от които 85 са били ранени, но по първоначални данни няма загинали.

Машината, с регистрация XA-GAL, е излитала за полет AM2431 от летище Durango International към Мексико Сити. Най-тежко са пострадали пилотите, но засега опасност за живота им няма.

Според очевидци, поради силен страничен вятър, веднага след отлепянето самолетът рязко се е наклонил наляво, лявото крило е докоснало земята и машината е станала неуправляема. При последващите съприкосновения с терена са се откъснали и двата двигателя, а машината е спряла малко след края на пистата, още в границите на летището.

За щастие, пожарът е възникнал едва няколко минути по-късно, когато вече по-голямата част от пътниците са били изведени от машината.

Самолетът Embraer Е190 е бил на около 10 години и Aeromexico разполагат със 7 машини от този тип. Засега работната хипотеза на разследващите е, че инцидентът е в резултат на лоши метеорологични условия, а не на техническа неизправност. Разследването, естествено, е още в ход.