Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Дъщерна фирма на Boeing ще възроди конструкторското бюро Антонов

Конструкторското бюро Антонов – украинският производител на едни от най-емблематичните товарни самолети, Ан-124 Руслан и Ан-225 Мрия, подписа стратегическо споразумение за сътрудничество с дъщерната фирма на Boeing – компанията Aviall.

Споразумението беше подписано на 17 юли 2018 по време на международното авиошоу във Фарнбъроу (Farnborough International Airshow). Според клаузите на договора, американците от Aviall ще предоставят всички нужни компоненти и финансиране за да може възможно най-скоро производството на КБ Антонов да бъде възобновено.

С тази цел ще бъде изградена нова складова база в град Гостомел, Украйна, която трябва да влезе в експлоатация още през ноември 2018!

Плановете на новото съдружие са КБ Антонов да е в състояние произведе три нови самолета още през 2019. Освен възобновяването на производството на Ан-124 Руслан и евентуално на Ан-225 Мрия, новото сдружение ще работи и за развитието на програмата Антонов Ан-1×8, в рамките на която са проектите Ан-148, Ан-158 и Ан-178.

Както е известно, след основаването си през 1946 г, конструкторското бюро Антонов създаде едни от най-емблематичните товарни самолети, включително е най-големият в момента в света самолет – шестмоторният Ан-225 Мрия. КБ Антонов беше и деен участник в съветската аерокосмическа програма, като основното предназначение на гиганта Ан-225 Мрия, който в момента съществува само в един екземпляр, беше да пренася съветската космическа совалка Буран.

След украинската криза от 2014 г. обаче, вследствие на факта, че 60% от частите за създаваните в КБ Антонов машини бяха произвеждани в Русия, производството на Бюрото на практика беше преустановено. Оттогава КБ Антонов търси начини да прекъсне зависимостта си от Русия, което очевидно е на път да се случи чрез новото сдружение.