Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Датски изтребители прехванаха два руски бомбардировача над Северно море

Кралските датски военновъздушни сили (RDAF) идентифицираха и прехванаха днес два руски бомбардировача, летящи към въздушното пространство на Нидерландия, съобщиха от Кралските нидерландски военновъздушни сили (RNLAF).

Като част от споразуменията на НАТО, два датски F-16 бяха вдигнати по тревога сутринта на 14 август 2023 г., а руските бомбардировачи Туполев Ту-95 (на снимката горе) бяха прехванати още преди да успеят да навлязат в холандското въздушно пространство. Руските самолети са били ескортирани далеч извън въздушното пространство на Нидерландия.

След инцидента, норвежките въоръжени сили уточниха, че когато са били прехванати, бомбардировачите са били „в международното въздушно пространство над Северно море“.

Говорител на Кралските нидерландски военновъздушни сили каза за Ройтерс, че в подобни случаи самолетите се прехващат, ако нямат уникален идентификационен код, не са представили полетен план и не влизат в двупосочна радио комуникация. Именно такъв е бил конкретният случай.

„Това не се случва много често, но днешният инцидент подчертава важността на бързото разгръщане“, се казва в изявлението.

Реакцията е била част от процедура за бързо разгръщане (QRA), което е състояние на бойна готовност, при което самолетите се държат в степен на готовност, която им позволява да излетят в рамките на минути. QRA е била обявена в 7:19 сутринта местно време.