Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител F-35 се разби в Южна Каролина. Пилотът е невредим

След приемането си на въоръжение в Щатските ВВС през 2006, миналия петък по обяд, за пръв път е катастрофирал изтребител Lockheed Martin F-35B. Инцидентът е станал при тренировъчен полет във военновъздушната база на морската пехота в Бофор, Южна Каролина. Пилотът е успял да катапултира и е невредим.

F-35B е единственият от серията F-35, който е способен на излитане с кратък разбег и вертикално кацане (STOVL). Катастрофиралият изтребител е един от 245-те F-35, които са на въоръжение в Щатските ВВС, и един от от общо 320-те броя F-35, в експлоатация из целия свят, като извън САЩ засега изтребителят се ползва предимно от израелските ВВС.

Причината за инцидента засега не е известна и се разследва.

Новината за тази първа катастрофа съвпадна с друга новина, според която Пентагонът е направил поръчка на стойност 11,5 милиарда долара за производството на 141 нови F-35. С това, пословично високата цена на изтребителя, от 115 милиона долара е паднала до около 90 милиона, което се счита за сериозен прогрес в програмата F-35.

F-35B е най-скъпият и сложен вариант от серията F-35 (STOVL). В нея също се включват F-35A, който е с конвенционално излитане и кацане, както и F-35C, предназначен за ползване като палубен изтребител на самолетоносачи.