Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Четирите нидерландски F-35 вече са в Граф Игнатиево

Днес, 6 април 2022, военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха в авиобаза Граф Игнатиево четири самолета F-35, които до 31 май 2022 ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство, съвместно с българските ВВС.

Нидерландските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските военновъздушни сили ще продължат да изпълняват своите ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана, се казва в комюнике на българското министерство на отбраната. В комюникето също се посочва, че при изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство (Air Policing) българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).

Министерският съвет със свое решение от 8 март 2022 разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Нидерландия.

Решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещите на върха на НАТО в Уелс още през 2014 г. и във Варшава през 2016 г.

Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип. Българските военновъздушни сили са изпълнявали съвместно задачи по Air Policing през 2014 г. и 2016 г. със сили и средства от ВВС на САЩ, през 2017 г. – със сили и средства от ВВС на Република Италия и през 2022 г. – със сили и средства от ВВС на Кралство Испания.

От 2012 г. до сега българските ВВС са изпълнили и значителен брой трансгранични операции, съвместно с ВВС на Гърция и Румъния.

Източник: Министерство на отбраната на Република България