Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руската Федерална служба за сигурност нахлу в офис на Аерофлот

На 12 април 2022 агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия са нахлули и извършили претърсване в офиса на Аерофлот в Москва, след като бивш изпълнителен директор призова служители на авиокомпанията да саботират руската инвазия в Украйна.

По време на претърсването са иззети компютърни конфигурации, твърди дискове и документи на отдела за маркетинг и стратегия, съобщи руското издание „Ура“.

Този ход очевидно е бил предприет, след като бившият изпълнителен директор и заместник-генерален директор на авиокомпанията Андрей Панов публикува във Financial Times мнението си относно продължаващата инвазия на Русия в Украйна, в което призова бившите си колеги, които в момента остават в Русия, да „саботират военните усилия.“

„Искам да кажа на всички мои колеги – на тези, с които съм работил, разработвал проекти или договарял сделки, на всеки висш руски бизнесмен: знам защо се страхувате да говорите срещу войната“, написа Андрей Панов в своето изявление, публикувано във Financial Times.

„Аз бях същият, когато все още бях в Москва. Знам, че е невъзможно да си висш ръководител и да се противопоставяш на политическия режим, и не ви призовавам да ставате мъченици или политически затворници. Можете обаче да се пенсионирате, можете да напуснете и дори ако нищо от това не е възможно, все още има неща, които можете да направите.“ продължава Панов.

„Можете да саботирате военните усилия, като отлагате или игнорирате всяка сделка или договор, които подкрепят военното нашествие или руската пропаганда. Можете да образовате подчинените си и да им обясните, че сте против войната. Можете да игнорирате Z парадите и да откажете да изпратите своя персонал да участва в тях, и можете да крещите на висок глас за икономическата катастрофа, която нараства с всяка нова седмица на този конфликт“ завършва той.

Веднага след претърсването в офиса на Аерофлот, местната полиция е извикала на разпит повечето служители в отдела за маркетинг и стратегия на авиокомпанията.

Да припомним, че Андрей Панов заемаше постовете на изпълнителен директор и заместник-генерален директор на Аерофлот, като отговаряше за развитието на бизнес стратегията на компанията до март 2022, когато официално подаде оставка и напусна Русия в знак на несъгласие с войната, която Русия води в Украйна.