Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребителят, който успешно се приземи без пилот

На фона на случая с разбилия се само преди дни F-35, заслужава да припомним една друга история, случила се преди цели 53 години. Тогава, след като пилотът катапултира, изтребител прехващач F-106 Delta Dart продължи полета си и почти без щети успя да се приземи по корем в заснежено поле (вижте снимката горе).

Ето и цялата история:

На 2 февруари 1970 г. пилотът лейтенант Гари Фауст катапултира от своя изтребител прехващач Convair F-106 Delta Dart по време на тренировъчен полет. Тогава машината влязла в плосък свредел, от който пилотът не успява да излезе.

След като Фауст катапултира обаче, вероятно заради кинетичната енергия от катапулта, носът на самолета се гмурва, машината се стабилизира и продължава да лети, докато Фауст се носи на около 8000 фута над земята под парашута си.

Вместо да се разбие и да остави купчина от обгорели отломки обаче, F-106 прави почти грациозно кацане в заснежено поле на фермер от Монтана. „Имаше около двайсетина сантиметра сняг на земята“, разказва Фауст, „а самолетът се пързалял няколкостотин метра и е спрял“.

За всеобща изненада, F-106 претърпява съвсем леки повреди при кацането по корем, след което е откаран във военновъздушната база Макклелън за ремонт и е върнат в експлоатация!

Необичайното събитие печели на самолета прякора „бомбардировачът от царевично поле“ („The Cornfield Bomber“), макар нито да е бомбардировач, нито полето е било царевично. От август 1986 до днес самолетът е изложен в Националния музей на ВВС на САЩ.

Вижте разказа на самия пилот във видеото по-долу:

Снимка: US Air Force / National Museum of the United States Air Force