Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Засякоха и проследиха два руски бомбардировача близо до Аляска

Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка съобщи във вторник, че е открило и проследило четири руски военни самолета, летящи близо до Аляска. Военните самолети са действали в Зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска (ADIZ) – зона, простираща се на около 150 мили от бреговете на САЩ, която непрекъснато се наблюдава, за да осигури допълнително време за реакция в случай на враждебни действия.

„Руските самолети останаха в международното въздушно пространство и не навлязоха в американското или канадското суверенно въздушно пространство. Тази руска дейност в ADIZ на Аляска се случва редовно и не се разглежда като заплаха“, се казва в изявление на NORAD .

Русия потвърди в сряда, че два нейни бомбардировача Ту-95 са прелетели над води близо до Аляска, предаде Ройтерс. Ту-95 са летели около 9 часа и са били ескортирани от изтребители СУ-30СМ, съобщи руското министерство на отбраната.

Въпреки че тези руски бойни самолети не се разглеждат като представляващи риск, военното раздвижване в района нашумя през последните месеци. През август американският флот изпрати разрушители до бреговете на Аляска, след като 11 руски и китайски военни кораба бяха забелязани да плават в близките международни води. Сенатор Дан Съливан, републиканец от Аляска, нарече размера на тази съвместна китайско-руска операция „безпрецедентен“.

От NORAD заявиха, че използват „многослойна защитна мрежа“ от сателити, наземни и въздушни радари и изтребители за проследяване и идентифициране на самолети, като по този начин могат за открият „какво се случва във и близо до въздушното пространство на Северна Америка 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.“

Източник: CBS
Снимка: Сергей Кустов / Wikimedia Commons