Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Успешен полет направи модел на самолет с йонен двигател

Вероятно идеята за полет на самолет, задвижван от напълно безшумен двигател без нито една подвижна част, ще ви напомни за научно фантастичните филми, но това вече е реалност.

Наистина става дума само за малък модел с разпереност от пет метра, който е прелетял разстояние от едва 60 метра, но този факт е може би стъпка към истинска революция в авиацията. Да не забравяме, че дори и при този първи плах полет, всъщност самолетът е прелетял разстояние, по-голямо от полета на братята Райт през 1903 г.

Самолетът на Стивън Барет и колегите му от Масачузетския Технологичен Институт е задвижван от йонен двигател, в който няма нито една движеща се част, а тягата се създава от йонизиран поток въздушни молекули между катодни и анодни повърхности от самолета.

Ето как работи двигателят: под крилото е разположена подобна на двойна решетка конструкция, състояща се от йонизиращи електроди. Стоящите отпред електроди са заредени с +20 000 волта (плюс 20 киловолта), а стоящите зад тях електроди, които имат и формата на малки крила, са заредени с -20 000 волта (минус 20 киловолта).

Така, между предната и задната редица електроди се създават йонизирани частици, в случая йонизирани молекули от азота във въздуха, които с голяма скорост се устремяват от положително заредения електрод, към отрицателно заредения, създавайки по този начин т.нар. „йонен вятър“. Тези йонизирани частици обаче увличат заедно със себе си и съвсем нормални молекули въздух, откъдето идва и тягата.

Ефектът от всичко това е, че така работещият йонен двигател, освен че е напълно тих, и енергията която той изразходва, е около 1% от тази, който би изразходвал конвенционален тип двигател за същото количество работа.

Разбира се пътят, който предстои да измине този двигател до внедряването му в реалната авиация, е дълъг, но дори и 60 метровият полет на този 2,5 килограмов модел се счита за сериозна стъпка към един качествено нов тип задвижване в авиацията.