Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Станаха известни още подробности около авио катастрофата на Lion Air

Поредица пропуски на екипажа, в комбинация с неизправен датчик за ъгъла на атака, вероятно ще се окажат окончателните причини за катастрофата от 29 октомври на Boeing 737 Max 8 близо до Джакарта, в която загинаха всички 189 човека на борда.

Според все още неокончателния доклад на разследващите, проблем с датчика за ъгъла на атака самолетът е имал и при предишния полет. Тогава отново датчикът е подал информация за прекалено висок ъгъл на атака, а системата, предпазваща самолета от срив, рязко е наклонила надолу носа на самолета. Екипажът обаче тогава е реагирал адекватно и след незабавна корекция от щурвала, пилотите изключили серво-двигателя, който управлява ъгъла на хоризонталния стабилизатор. Така, полетът продължил съвсем нормално.

След кацането пилотите са докладвали за възникналия проблем и от Lion Air твърдят, че самолетът е бил ремонтиран, а повредата – отстранена.

Очевидно обаче проблемът не е бил отстранен, защото подобна ситуация възниква още на следващия полет, вече с друг екипаж. Тогава, почти веднага след излитането, самолетът отново рязко накланя нос към земята, но пилотиращият в момента командир успява да контрира това движение на самолета с щурвала и ръчното управление на тримерите. Веднага след това той иска разрешение от диспечерите да се върне на летището, „поради проблеми с контрола над самолета“.

Пилотите от злополучния полет са били толкова объркани, че са искали от диспечерите информация са височината и въздушната си скорост, защото не вярвали на инструментите в кабината. За съжаление, това е нямало как да им помогне, защото информацията, която получават диспечерите, е тази от приборите в самолета, на които самите пилоти не вярвали.

За разлика от екипажа в предишния полет, пилотите от полет 610 не изключват серво-мотора, управляващ хоризонталния стабилизатор, което довело и до фаталната 11-та минута, когато Боингът отново рязко наклонил носа си към земята, на което пилотите вече не са успели да реагират.

Тези заключения обаче са резултат от анализа единствено на данните от „черната кутия“, записваща полетните данни (FDR – Flight Data Recorder). Другата „черна кутия“, така нареченият CVR (Cockpit Voice Recorder), съдържащ аудиозапис от разговорите в кабината, за съжаление още не е открит, и се очаква евентуалното му откриване му да хвърли още светлина по случая.