Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Украинските сили са ударили руско военно летище с най-малко 40 дрона

Украинските сили твърдят, че са нанесли успешен удар с дронове срещу руската военновъздушна база Морозовск снощи, който според тях е унищожил най-малко шест самолета и е повредил още осем. Тези твърдения не могат да бъдат потвърдени, но руски доклади показват, че е извършена атака и е имало експлозии на мястото.

Според изданието Kyiv Post, нападението е било част от мащабно нападение с дронове, които са ударили множество обекти едновременно. Ако бъде потвърдено, това ще бъде най-успешният украински удар от този тип досега и ще бъде тежък удар за руската тактическа авиация.

Руското министерство на отбраната твърди, че техните сили са свалили най-малко 53 дрона, включително 44 над района на Ростов, 6 над района на Краснодар и един над регионите на Саратов/Курск/Белгород.

Според украинския информационен сайт за отбрана Militarnyi, местният областен управител заявил, че военното летище е било атакувано от над 40 дрона. Местни медии и телеграм канали съобщават за звук от дронове над главите и десетки експлозии. Някои източници твърдят, че експлозиите са резултат от действия на противовъздушната отбрана.

Източник: Forbes
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна