Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

„Тихият“ свръхзвуков прототип на NASA X-59 вероятно ще полети тази година

Новият експериментален самолет на NASA X-59, който трябва да бъде представен идния петък в Палмдейл, Калифорния, е изцяло проектиран да намали звуковият удар (sonic boom) при свръхзвуков полет.

X-59 е единствен по рода си експериментален самолет, чиято цел е да демонстрира способността да лети свръхзвуково, като същевременно полетът генерира слаб звуков удар, несравним с гърмежа, известен като „sonic boom“, заявиха от НАСА в съобщение за пресата.

Самолетът, съвместен проект на NASA с Lockheed Martin Skunk Works, е основната част на мисията Quesst (Quiet SuperSonic Technology – QueSST), чиято цел е да направи възможен свръхзвуков полет над суша, едновременно с минимизиране на времето за пътуване.

Както е известно, Съединените щати забраниха свръхзвукови полети над суша за невоенни самолети още през 1973 г. поради обществената загриженост относно звуковите гърмежи (sonic boom) над населените райони, характерни за свръхзвуковите самолети. Това беше и причината легендарният Конкорд да лети свръхзвуково единствено над океана.

Макар първоначално първият полет на X-59 да беше планиран за 2021, различни проектни спънки попречиха това да се случи и X-59 е планиран да излети за пръв път тази година.

След първоначална серия от тестови полети, NASA планира да лети със самолета над избрани градове в САЩ и да събере обратна връзка от обществеността за звука, който произвежда.

„Определено сме готови да напишем нова глава в историята на свръхзвуковите полети, правейки въздушното пътуване над сушата не само два пъти по-бързо, но и по начин, който е безопасен, устойчив и много по-тих от преди,“ заяви Питър Коен, ръководител на проекта Quesst Mission Integration на NASA.

Добре е все пак да поясним, че Х-59 е само едноместен прототип с размах на крилото само 9 метра и максимално полетно тегло от 14 700 кг. Неговата цел е да докаже аеродинамичната възможност да се генерира много по-слаб звуков удар при свръхзвуков полет. Проектирането и изграждането на реалния пътнически самолет все още предстои в бъдещето.

Шумът, долавян от земята, се очаква да бъде около 60 dB, което около 1/1000 от това, което генерират сегашните свръхзвукови самолети.