Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Създадоха ефективна електрическа система за маневриране по летищата

Понякога човек се чуди как е възможно толкова просто и ефективно решение да е чакало толкова време за да бъде реализирано. Точно такъв е случаят обаче със системата WheelTug, създадена от едноименната и основана специално за тази цел компания – WheelTug.

В основата на системата WheelTug (в превод: колело-влекач) стои простичката идея в носовото колело на самолетите да се вградят мощни електромотори, които да позволят самолетите за бъдат изтегляни от стоянките и да маневрират по рульожките без нужда от тежки влекачи или запускане на двигателите.

Точно това е и направено. В носовите колела на самолета се вграждат два мощни електромотора, които се захранват от спомагателния генератор на самолета (APU). Всичко това е допълнено от малък команден пулт, който се монтира в кабината, и който позволява на пилота да управлява скоростта и посоката на движение. Безкрайно просто, но и също толкова ефективно.

Всички сме виждали огромните и скъпо струващи влекачи по летищата, чиято единствена роля е просто да изтеглят самолетите само няколко метра назад, за да могат те да запуснат двигателите си и да рулират към пистите за излитане. Е, скоро това вече ще се превърне в спомен.

Най-добрата страна на тази система е, че тя може да бъде монтирана на всеки действащ пътнически самолет, като утежняването на конструкцията е минимално, а машината не се нуждае от допълнителни акумулатори и каквото и да било допълнително захранване, освен съществуващите вече спомагателни генератори (APU).

За допълнителен „разкош“, на корпуса на самолетите се монтират допълнителни камери, пред които пилотът може да вижда цялото пространство около самолета, за да може да маневрира безопасно. Това намалява и нуждата от многобройния летищен персонал, който при маневриране следи движението на всяка част от самолета.

Всъщност системата WheelTug се разработва още от 2005, като тестови прототипи са били представяни по изложения през 2010 и 2012, а през 2016 системата вече официално е била сертифицирана от FAA и се очаква през 2022 тя масово да навлезе в ежедневието на летищата по света.

С тази система се постига голяма поредица от положителни ефекти. Първо – избягват се тежките, скъпо струващи и сложни за маневриране специализирани влекачи. Второ – съществено се намалява шумът по летищата, защото самолетите вече няма да включват двигателите си за да маневрират и да се движат по рульожките, и трето – съвсем естествено това ще намали и замърсяването около летищата, защото при рулиране, вместо два или повече огромни авиационни двигателя, ще работи само един генератор.

Както писахме по-горе, системата може да се монтира на практически всеки съвременен пътнически самолет, и не е изненада че към края на април 2021 фирмата вече е имала над 2000 поръчки за ъпгрейд на действащи самолети от сериите Boeing 737 и Airbus A320.

„На опашката“ за монтиране на системи WheelTug са се наредили авиокомпании като Alitalia, KLM, Icelandair, Malaysia Airlines, Flydubai, Ethiopian Airlines, Spice Jet и много други.

Както се казва, и това ако не е пробив, не знам кое ще е …

Снимка: WheelTug