Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Прототипът на NASA X-59 получи зелена светлина

Програмата на NASA за разработване на „тих“ свърхзвуков самолет (Quiet SuperSonic Technology – QueSST) официално получи зелена светлина за окончателното сглобяване на първия летящ прототип, чиято цел е да докаже жизнеността на технологията и да стане основа за по-нататъшното разработване на ново поколение „тихи“ свръхзвукови пътнически самолети.

Както е известно, звуковият удар (sonic boom), който съпровожда всеки летателен апарат при преминаването на звуковата бариера, и до ден-днешен е в основата на забраната самолети като легендарния Конкорд да изпълняват свръхзвукови полети над сушата.

Тази забрана десетки години беше и причина Конкорд да лети със свръхзвукови скорости единствено над океана.

Затова и програмата на NASA Quiet SuperSonic Technology – QueSST, чието изпълнение е поверено на Lockheed Martin, цели създаването на самолет с такава форма и конструкция, която ще намали интензитета на звуковия удар и по този начин ще позволи забраната за свръхзвукови полети над суша да бъде вдигната.

Прототипът X-59 (на снимката) всъщност е само едноместен демонстрационен модел, целящ да се проверят на практика качествата на новата технология за „тих“ свръхзвуков полет.

Ако полетните тестове на прототипа се окажат успешни, той ще стане основата за развитие на цяло ново поколение пътнически свръхзвукови летателни апарати.

Проектът X-59 получи финансиране от NASA в размер на 247.5 милиона долара, а прототипът се изгражда от подразделението Skunk Works на Локхийд Мартин, базирано в Палмдейл, Калифорния.

Според предварителните планове, очаква се X-59 да направи своя първи полет през 2021.