Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет Boeing 737 max 8 се разби до летището в Джакарта

Минути след излитане от летището в Джакарта, пътнически самолет на авиокомпанията Lion Air със 189 човека на борда се разби в океана. Вероятността да има оцелели е нищожна.

Машината, в полет JT610 е излетяла тази сутрин в 6:20 ч. местно време от Джакарта към град Пангкал Пинанг на индонезийския остров Пангка. Малко след излитането пилотите са поискали разрешение да се върнат за кацане на летището поради технически проблем, но не са обявили извънредна ситуация. 13 минути след това самолетът се е разбил в океана. Данните показват, че в последния момент преди да се изгуби от радарите, от височина около 1000 метра самолетът е влязъл в стръмно пикиране.

Самолетът е бил от серията Boeing 737 Max 8, който е един от последните модели на изключително популярния модел Boeing 737, а конкретната машина е била въведена в експлоатация преди само два месеца и е имала само 800 полетни часа.

Издирвателните и спасителни екипи са открили останките на самолета в океана на дълбочина от 30-35 метра, като множество части от разбилата се машина още са плували на повърхността. Спасителните операции още продължават, но вероятността да бъдат открити оцелели се счита за пренебрежимо малка.

Засега основната хипотеза относно причината за инцидента клони към техническа неизправност или отказ, но истинските причини тепърва ще бъдат разследвани.

Това е първи инцидент със самолет от серията Boeing 737 Max, което е последната еволюция на „работния кон“ на Боинг – моделът 737. Първите машини от този модел бяха въведени в експлоатация едва през 2017.