Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Новият директор на Боинг обвини пилотите за катастрофите със 737 MAX

В набиращо популярност скандално интервю пред Ню Йорк Таймз, Дейвид Калхун – новият изпълнителен директор на Boeing – заявява, че пилотите на катастрофиралите Боинги от серията МАХ „са нямали дори и приблизително опита, който имат нашите“, разбирайте – американските пилоти.

По-нататък в интервюто Калхун заявява, че Боинг били направили „фаталната грешка“ да допуснат, че индонезийските и етиопските пилоти ще успеят на компенсират недостатъците на софтуера, и били подведени от „ниските стандарти на обучение в Индонезия и Етиопия“.

Попитан от журналистите дали счита, че американски пилоти биха се справили със ситуацията, шефът на Боинг високомерно заявява „Оставете това! Знаете отговора.“

Калхун също критикува предишния изпълнителен директор Денис Мулембърг, който беше освободен от позицията си миналия декември именно във връзка със скандала 737 MAX.

Той заявява, че проблемите в Боинг се дължат и на слабото лидерство, което принудило бордът на директорите да прибегне до резервен план, „и този резервен план съм аз“, завършва Калхун.

Дали подобно самоуверено и егоцентрично интервю с нещо ще допринесе за решаването на проблемите в Боинг предстои да видим, но засега реакциите на авиационната общественост са по-скоро отрицателни.