Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Свръхефективен бизнес самолет извърши успешните си първи полети

Компанията Otto Aviation официално представи и съобщи за първите успешни полети на своя свръхефективен самолет Celera 500L, предназначен предимно за корпоративни нужди в света на бизнеса. И тъй като бизнесмените по принцип са пестеливи хора, този самолет блести именно с ненадминатата си ефективност.

Всъщност за разработката на Celera 500L ние съобщихме още миналата година, но тогава самолетът още беше във фаза на проект, а днес вече машината лети!

Характеристиките на самолета са наистина впечатляващи! Това е шестместна машина, която обаче предоставя особено широка и просторна кабина, в която може да стои изправен дори човек, висок над 1.80 м. Машината предлага крейсерска скорост от 740 км./ч. и далечина на полета с едно зареждане от 8100 км, което го нарежда почти наравно с разпространените бизнес джетове, но точно тук идва изненадата – цената, на която се постига това.

Цената на час полет със Celera 500L е само 328 долара, докато тази цена при аналогичните като характеристики реактивни и турбовитлови конкуренти не пада под 2000 долара!

Как се постига това? Изглежда просто: с добре изпипана аеродинамика и високо ефективен двигател. Простото обаче рядко е и лесно.

Както се вижда от снимката и видеото, тялото на машината е оформено в аеродинамично идеалната форма на капка, а при проектирането на крилото със сигурност е взаимстван опитът от крилата на планерите, защото аеродинамичното качество на Celera 500L (разстоянието в километри, което самолетът може да прелети без мотор от височина 1000 метра) е цели 22 единици! На такова аеродинамично качество се радват единствено планерите, а този индекс при моторните самолети рядко надминава стойностите 6-7.

Друг „източник“ на високата ефективност е двигателят. Celera 500L се задвижва от един V-образен 12-цилиндров турбодизел „RED A03“, който ползва като гориво стандартния Jet A1 керосин или биодизел. Цилиндровият блок е свърхолекотен и изцяло изработен от алуминий, а на крейсерска височина половината от 12-те цилиндъра могат да бъдат изключени и двигателят да ползва само едната редица от 6 цилиндъра.

„Нашата цел е, казват производителите, да дадем възможност на бизнесмените на цената на обикновен билет от редовен полет, да могат да летят с частен самолет“.