Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

ЕС разширява някои от санкциите си и върху Беларус

Вчера (сряда, 26 юли 2023) Европейският съюз реши да забрани износа на военно оборудване и авиационни части за Беларус, разширявайки санкциите срещу съюзника на Кремъл заради участието му във войната на Русия срещу Украйна.

Испания, настоящият ротационен председател на ЕС, заяви в публикация в социалната платформа X, бивша Twitter, че новите санкции са отговор на „ситуацията в Беларус и участието на Беларус в руската агресия срещу Украйна“.

Посланикът на Литва в ЕС, Арнолдас Пранкявичюс, каза в публикацията си на X, че ембаргото обхваща „бойни и авиационни стоки с двойна употреба“, както и черен списък на лица.

Решението все още трябва да бъде финализирано и ще влезе в сила, ако никоя от 27-те държави-членки на блока не предяви възражения до идния петък.

Проектът на решението който, според Ройтерс, е с дата 24 юни, добавя авиационни двигатели и техните части към новите санкции, които разширяват върху Беларус повечето от търговските ограничения, които ЕС вече има срещу Русия.

Да припомним, че въвеждането на санкции изисква одобрението на всичките 27 страни членки, нещо, което липсваше за по-широк пакет от ограничения, които бяха насочени към беларуската индустрия, както препоръчаха Полша и Литва.

Източник: Ройтерс
Снимка: Уикимедия