Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Мистериозен, високоефективен самолет се готви за първи полет

Докато повечето строители на експериментални летателни апарати са се фокусирали върху електрическото задвижване, някои други правят опит да „изстискат“ всичко от това, което предоставя класическата аеродинамика и съвременните технологии в двигателите с вътрешно горене. И този опит вероятно ще се окаже успешен.

Става дума за летателния апарат, който виждате на снимката, чието име е Celera 500L. Макар че по проекта се работи още от 2017, за този самолет се знаеше, и все още се знае малко. Авторите на проекта вероятно съзнателно не публикуват много информация, а всички технологични нововъведения в него са надлежно патентовани.

През май 2019 самолетът е бил забелязан да прави високоскоростни наземни тестове (high speed taxi tests), като се очаква в близките месеци машината да направи и своя първи полет.

Вероятно се питате вече какво е толкова особеното на този самолет? Сами преценете: според данни на производителите му, горивната ефективност на новата машина се очаква да надвиши тази при аналогичните самолети близо 10 пъти!

Така например, Celera 500L ще може да прелети с един галон (3,8 л.) между 48 и 68 километра, докато например турбовитловият Pilatus PC-12, който има подобни размери, с един галон гориво прелита само малко над 7 километра!

Къде се „заровено кучето“?

Макар и засега да има малко информация за този самолет, първото, което прави впечатление, е капковидната форма на фюзелажа. Макар отдавна да е известно, че капковидната форма е аеродинамически идеална, очевидно в случая конструкторите са довели този принцип до нови висоти. Цялата форма на фюзелажа почти идеално наподобява капка която, освен очевидните аеродинамически предимства, предоставя и оптимален за тези размери вътрешен обем. Твърде вероятно е, също така, чрез формата на фюзелажа да се поема и част от подемната сила, защото това лесно би могло да се постигне посредством лека асиметрия във формата на „капката“.

Другото „разковниче“ за високата горивна ефективност на новата машина вероятно се крие в двигателя.

Celera 500L е оборудван с двигател „RED A03 V12“, като RED е абревиатура на производителя – Raikhlin Aircraft Engine Developments – а V12 значи V-образен 12-цилиндров двигател с мощност 500 к.с. За този двигател също не се знае много, но по първоначална информация, двигателят ползва като гориво керосин, което говори, че е дизел. Най-малкото странно е, че самолет с амбициите за висока горивна ефективност ползва бутален, а не турбовитлов двигател, но предстои да видим къде се крие „уловката“.

Проектът Celera 500L е дело на компанията Otto Aviation Group, а конкретният прототип дори вече носи щатска цивилна регистрация N818WM, което говори, че проектът е в наистина много напреднал етап.